Jubilee Park was created as part of the further development of Canary Wharf in London. The 10,000 sqm space is constructed over Canary Wharf underground station and shopping mall. It forms the largest green space on the Canary Wharf Estate and the father and son team of Jacques and Peter Wirtz were commissioned to design the park.

The park boundary is a simple low beech hedge and six tree species including Metasequoia glyptostroboides and Prunus were introduced, and most of the trees are still within their original containers and serviced by an automatic irrigation system.

The parks curvilinear design of bold organic shapes provides a contrast to the scale and geometry of the surrounding architecture. The curved stone walls and textures were two important elements in the designers’ concept.

The dominant feature of the park is the central serpentine raised water feature. The layout of the water feature is curved to provide a contrast to the straight lines of the surrounding buildings. The landform walls have angled edges and are clad in Belgium limestone.

There are large areas of mown grass and areas of low level planting that includes Ilex crenata and Cornus sericea ‘Kelseyi’.

It was always intended that public art should play a major role throughout the Canary Wharf development and these range from ornate iron railings to textured glass screens and large fountains, by leading artists and designers.

Photography: copyright Garden Design Eye

About these ads